Πλαίσιο κειμένου:

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΑΚΕ

 

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.

www.dake-eetem.gr

                                                                         

                  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε.

5 Σεπτεμβρίου 2005

 

Αναμφισβήτητα ο Κλάδος των Μηχανικών Τ.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρισιμότερη φάση της Ιστορίας του.

Η καταδικαστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ΠΔ318/94 δημιουργεί τεράστιο επαγγελματικό αδιέξοδο με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους.

Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συγκρουστεί με τις Συντεχνίες και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων.

Η εικοσαετής αδράνεια και οι τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων Κυβερνήσεων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελούν άλλοθι.

Η Κυβέρνηση καλείται να αποδείξει σήμερα την αποτελεσματικότητα της και τη διαφορά της από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Αναγνωρίζουμε ότι η συστηματική δουλειά που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας τους τελευταίους μήνες, δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Επίσης η συνεργασία του Υπουργείου με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, κο Μανιτάκη –ο οποίος υπήρξε και συνήγορος της ΕΕΤΕΜ- εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την εξεύρεση της ορθότερης νομικής οδού.

Το ΥΠΕΠΘ έχει συγκεντρώσει τις προτάσεις για την «νομική» επίλυση του προβλήματος. Τώρα οι κινήσεις του είναι θέμα πολιτικής βούλησης και μόνο.

Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται.

Κάθε μέρα που περνά διογκώνει το επαγγελματικό πρόβλημα των συναδέλφων μας και δημιουργεί εικόνα αναξιοπιστίας για την Κυβέρνηση.

Η ανάγκη συσπείρωσης του Κλάδου αλλά και ολόκληρης της Κοινότητας των ΤΕΙ είναι πλέον επιτακτική.

Δυστυχώς η ΕΕΤΕΜ, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, εγκλωβισμένη στην «ανασφάλεια» και την «ανεπάρκεια» του Προεδρείου της.

Το Προεδρείο της ΕΕΤΕΜ έχει υποπέσει σε τεράστια σφάλματα σε βάρος του Κλάδου μας:

·        Όταν το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε μέσα στο Καλοκαίρι τη σύμφωνη γνώμη για την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος, η ΕΕΤΕΜ αρνήθηκε!!! Υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται νέο Προεδρικό Διάταγμα, αφήνοντας έτσι μετέωρους δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους που δεν μπορούν να δουλέψουν.

·        Η ΕΕΤΕΜ υποστηρίζει ότι το ΠΔ318/94 εξακολουθεί να ισχύει κανονικά δίχως κανένα περιορισμό, χωρίς να λέει ότι η παράγραφος που καταργήθηκε είναι η «ουσία» του ΠΔ318 και ότι το ΤΕΕ προσέφυγε μόνο κατά της συγκεκριμένης παραγράφου. Με την στάση του αυτή το Προεδρείο παραπλανεί τους συναδέλφους, δίνει άλλοθι στην Κυβέρνηση να καθυστερεί την επίλυση του προβλήματος και εκθέτει ανεπανόρθωτα το κύρος της Ένωσής μας, καθώς όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν δυστυχώς λόγο για «έλλειψη σοβαρότητας»!!!

·        Με την επιμονή της αυτή επέσπευσε την κοινοποίηση της απόφασης και την έκδοση εγκυκλίων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, δημιουργώντας γρηγορότερα πρόβλημα στους συναδέλφους.

·        Προχώρησε εντελώς φασιστικά στην συγκρότηση μονοπαραταξιακού Προεδρείου, παρά το ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις ζήτησαν την αντιπροσώπευση όλων στο Προεδρείο δίχως να αξιώνουν καμία συγκεκριμένη θέση!

·        Πραγματοποιεί συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία, απαγορεύοντας στα μέλη άλλων Παρατάξεων να παραβρεθούν. Γιατί άραγε; Τι συζήτησε η πλειοψηφία με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ που δεν έπρεπε να ακούσουμε εμείς; Πως θα δώσουν την εικόνα της Ομοψυχίας του Κλάδου αν δεν παραστούν όλες οι παρατάξεις, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι συνομιλούν μόνο με την ΠΑΣΚ;

·        Εκδίδει ανακοινώσεις τις οποίες αποστέλλει στα Περιφερειακά Τμήματα, δίχως να ενημερώνει κανένα από τα υπόλοιπα μέλη του ΚΔΣ, τα οποία ενημερώνονται μέσω τρίτων πολύ αργότερα.

·        Οι ανακοινώσεις είναι απαράδεκτες και δεν χαρακτηρίζονται από τη «συνέχειά» τους.

·        Η τελευταία ανακοίνωση κάνει λόγο για την ύπαρξη σχεδίου «Βασιλικού Διατάγματος με το μανδύα Προεδρικού», δίχως όμως ποτέ να μας φέρουν οποιοδήποτε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έχουν στα χέρια τους για να το κρίνουμε.

·        Το «Τεχνικό Βήμα» εκδίδεται «κρυφά» από όλους και γράφει μόνο τις απόψεις του Προεδρείου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία τρία χρόνια όπου η πλειοψηφία αισθανόταν «ασφαλής» η έκδοση του «Τεχνικού Βήματος» είχε ανασταλεί…

·        Οι συνεδριάσεις του ΚΔΣ γίνονται με «συνοπτικές διαδικασίες» ουσιαστικά περίπου κάθε 40 μέρες δίχως να καταγράφεται καμία θέση, μόνο ως τυπική διαδικασία που προβλέπεται από το Καταστατικό, για να μην υπάρξει κίνδυνος Ασφαλιστικών Μέτρων και αμφισβήτησης του Προέδρου.

·        Στην τελευταία συνεδρίαση (2/9) δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση για συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής κινητοποιήσεων και συντονισμού με τους εκπροσώπους των φοιτητών και των ΤΕΙ για τριήμερο πανελλαδικών κινητοποιήσεων και Συλλαλητηρίου στο Υπουργείο Παιδείας στις 20-21-22 Οκτωβρίου.

·        Επίσης απορρίφθηκε η πρόταση μέλους μας για την προσπάθεια επανάληψης (με λεωφορεία αυτή τη φορά) της ιστορικής πορείας Θεσ/νίκη –Αθήνα του 1960 για πανελλαδική Κάθοδο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των φοιτητών και των συναδέλφων από όλα τα ΤΕΙ και όλα τα Π.Τ.  

·        Δυστυχώς η διαχείριση των οικονομικών γίνεται με απόλυτη αδιαφάνεια και δίχως καμία ενημέρωση του ΚΔΣ. Τι γίνονται άραγε τα χρήματα των συνδρομών μας και γιατί κρύβουν όλα τα οικονομικά στοιχεία από το ΚΔΣ..; (θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι υποψίες μας δεν ευσταθούν) 

·        Αρνείται επίμονα εδώ και τρία χρόνια να συμφωνήσει στην πρότασή μας για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!!!  

·        Το Προεδρείο αρνείται πεισματικά τη συνεργασία με τις υπόλοιπες παρατάξεις, με τους Κλαδικούς Συλλόγους, με την ΠΟΜΗΤΕΔΥ, με την ΕΣΕΕ, με τους σπουδαστικούς συλλόγους, με τις Διοικήσεις των ΤΕΙ και με τους συλλόγους των Εκπαιδευτικών. Κάνει τα πάντα για τη συρρίκνωση του Κλάδου μας.

·        Για πρώτη φορά η Πολιτική Ηγεσία μιλά ανοιχτά για την ανάγκη ύπαρξης «Ενός Ενιαίου Φορέα χορήγησης της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος  και πιστοποίησης της Επαγγελματικής Εμπειρίας» και τη δημιουργία Ενός Νέου Ενιαίου Επιμελητηρίου για όλους τους Μηχανικούς της Χώρας και η ΕΕΤΕΜ αρνείται ακόμα και να το συζητήσει!!! Προφανώς κάποιοι φοβούνται μήπως χάσουν τις «καρεκλίτσες» τους στη Μάρνης 44.

Κρίμα και ντροπή τους…

·        Δυστυχώς με τη Διοίκηση αυτή, η ΕΕΤΕΜ είναι καταδικασμένη σε απαξία.

 

Η ΕΕΤΕΜ θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΠΟΜΗΤΕΔΥ, όπου οι παραταξιακές αντιθέσεις έχουν μπει στο περιθώριο και σε αυτή τη φάση, όλοι εργάζονται για το συμφέρον του Κλάδου.

Η ΠΟΜΗΤΕΔΥ στις 2/9 κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αίτηση –Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της κ. Κ. Μποτόπουλου, για την άνιση μεταχείριση σε βάρος των συναδέλφων μας, όταν μάλιστα οι απόφοιτοι Ακαδημαϊκά ισότιμων σχολών προς τα ΤΕΙ με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ασκούν το επάγγελμα του μηχανικού στη χώρα μας ελεύθερα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Συγχαίρουμε το Δ.Σ. της ΠΟΜΗΤΕΔΥ για την κίνηση αυτή και δηλώνουμε ότι θα είμαστε αρωγοί του αγώνα της Ομοσπονδίας με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Ζητούμε:

·        Τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης των Συναδέλφων της Αττικής και

·        Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα Περιφερειακά Τμήματα,

·        Και στη συνέχεια ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του Κλάδου και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την έκδοση όλων των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων,

Επαγγελματικά Δικαιώματα που θα αντιστοιχούν πραγματικά σε αποφοίτους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δίχως ρατσιστικούς διαχωρισμούς.      

 

Τα Μέλη του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ

 

Σιάχος             Δημήτρης

Φλαμπότογλου Άρης

Τσιρογιάννης Παναγιώτης

Καραγιάννης Γιώργος

Μητσόπουλος Αποστόλης